Centrum
Kongresowe ICE w Krakowie w dniach 12 – 13 grudnia gościło Terra Madre Slow
Food Festiwal Central Europe. Uczestniczyło obok regionalnych wystawców też
wielu zagranicznych producentów produktów spożywczych.
To była już po raz drugi ta wspaniała kulinarno – żywnościowa
impreza nie tylko dla koneserów. Co sumując imprezę odwiedziło
ją kilka tysięcy nie tylko krakowian, ale
też
turystów i zagranicznych gości. Pierwsza krakowska impreza odbyła się w 2014
roku na terenie nowo otwartej Hali Expo Kraków – Targi w Krakowie. Edycja w tym
roku odbywała się znowu w nowo otwartym obiekcie Centrum Konferencyjne ICE –
Krakowskiego Biura Festiwalowego.
Festiwal zainaugurowały
specjalistyczne spotkania w piątek 11 grudnia kilku restauracjach na terenie
Krakowa.
Przedstawiam przykłady:
Przedstawiam przykłady:
- Hotel Stary – prezentowali Jacek
Krakowiak (Horyzont Hotel Aquarius, Kołobrzeg) Krzysztof Żurek (Trzy Rybki,
Kraków) Kulinarne meandry troci wędrownej.
- Ed Red Rafał – prezentowali Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Adam Chrząstowski
(Ed Red, Kraków)- Północ – Południe
odcinek 1 (dorsz versus Polska Czerwona).
- Wierzynek – prezentowali Mariusz Siwak
(Park Hotel, Szczecin) i Marcin Sołtys (Wierzynek, Kraków) Kolacja
Śledziożerców.
- Lipowa 6F Krako Slow Wines Wieczór
polskich cydrowników oraz najlepszych
polskich pstrągów.
- Miodova – prezentowali: Piotr Kwiatosz
(16 Stołów, Lublin), Przemek Kaproń (Perłowa, Lublin) i Mateusz Turaj (Miodova,
Kraków) Kuchnia i piwo.
Ponieważ
wygrałem uczestnictwo udziału w spotkaniu – kolacji w krakowskiej restauracji Ed Red Rafał i przedstawiam jakie było
menu:
-
Ceviche z byczych jąder
w soku z kiszonej kapusty, poping z kaszy gryczanej, majonez z podgardla z
dorsza, galaretka z consomme pomidorowego, wędzona papryka.
- Raviolo z żółtkiem, natką pietruszki i móżdżkiem na consomme z troci bałtyckiej z kawiorem z troci, chrupiąca świńska skórka.
- Mini burger z ogona wołowego w brioszce, colesław z morszczynu, foie gras z wątroby z dorsza, demi glace cielęcy.
- Comber z jelenia w ziarnach, mule bałtyckie w bisque z raków, polenta z
zieloną herbatą i wanilią.
- Lody z rokitnika, mus z rokitnika, karmel z solą bałtycką, okruszki z
chałki z palonym kminkiem, szczawik zajęczy.
- Raviolo z żółtkiem, natką pietruszki i móżdżkiem na consomme z troci bałtyckiej z kawiorem z troci, chrupiąca świńska skórka.
- Mini burger z ogona wołowego w brioszce, colesław z morszczynu, foie gras z wątroby z dorsza, demi glace cielęcy.
- Comber z jelenia w ziarnach, mule bałtyckie w bisque z raków, polenta z
zieloną herbatą i wanilią.
- Lody z rokitnika, mus z rokitnika, karmel z solą bałtycką, okruszki z
chałki z palonym kminkiem, szczawik zajęczy.
Festiwal, który
odbył się w salach Centrum Kongresowego dniach 12 – 13 grudnia to był strzał w dziesiątkę
nie tylko z powodów bardzo dobrej organizacji, ale jak można było zaobserwować,
że odwiedzający i uczestniczący byli bardzo zadowoleni.
Dużą grupę
wystawców byli producenci z Małopolski i innych naszych krajowych regionów. Kraków
gościł też wystawców - producentów żywności z Włoch, Węgier, Ukrainy, Czech,
Słowacji, Rumunii, Bułgarii, Białorusi, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji i
Mołdawii.
Wśród imprez
towarzyszących były też specjalistyczne warsztaty jak przykładowo:
- Domowe wędliny - Zbyszek Aftaruk (Dwór Zaścianek, Podlasie)
- Pieczenie chleba - Piotrek Chruścicki (domowy piekarz),
Adam Piskorek (zawodowy piekarz).
- Domowy wyrób nalewek - Karol Majewski.
- Coffee Hunting - czyli jak wybierane są najlepsze kawy
świata i jak tę jakość podtrzymać w domu - Filip Bartelak.
(zdjęcia i
materiał jest chroniony prawem autorskim)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz