W
dniach 8 - 9 czerwca na Krakowskim placu Wolnica odbył się pierwszy w tej
edycji Półfinał 9. Festiwalu
Małopolskiego Smaku. Tradycyjnie organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w
Krakowie.
Z historii wynika, że
pierwsza impreza miała miejsce w 2005 roku. Od początku realizowanym cyklicznym przedsięwzięciem. Obecnie zaliczana
jest do jednych z największych wydarzeniach przedstawiających kulinaria oraz
żywność produkowana w Małopolsce.
Obecnie
tradycyjnie zawsze zaczyna się Półfinał w Krakowie na placu Wolnicy w Dzielnicy
Kazimierz, a potem w miesiącu sierpniu tam też jest Finał i
zakończenie.
Obecna
edycja w sobotę 8 czerwca otwarła półfinał w Krakowie. Następne odbędą się w: Tarnowie 16 czerwca,
Wadowicach 23 czerwca, Oświęcimiu 30 czerwca, Miechowie 7 lipca, Nowym Targu 14
lipca, Nowym Sączu 21 lipca.
Najlepsi wystawcy półfinałów
będą uczestniczy i prezentować swoje produkty na Wielkim Finale w Krakowie
dniach 24 - 25 sierpnia.
Należy
domyślać się, że organizatorzy dlatego tak podzielili półfinały bo innym
produktem regionalnej żywności w Małopolsce będzie np. Nowym Targu, a innym
Miechowie.
Małopolską listę produktów
regionalnych otwierają: oscypek - bundz - bryndza - żętyca, obwarzanek
krakowski, kiełbasa krakowska i lisiecka, kapusta charsznicka, karp po
zatorsku, miody, sól z Wieliczki i Bochni, a ostatnio wina i soki.
Sobotnio
niedzielnym Półfinale w Krakowie najwięcej było stoisk z wszelkiego rodzajów
miodów, kiełbas, win z winnic małopolskich, serów, pieczywa regionalnego z
naturalnych półfabrykatów jak mąka czy ziarno.
Na
placu Wolnicy uczestniczyło 20 producentów reprezentujące powiaty: krakowski, myślenicki, wielicki.
Natomiast
swoje stoiska wystawili między innymi: Cukiernia Melba ze smacznymi
Krzeszowickimi lodami, Firma Krakowski Herbapol zaprezentowała naturalne soki
jak też lecznicze zioła, smaczne wędliny
Gawora z
Podstolic oraz sery, jogurty i kefiry ze Spółdzielni Mleczarskiej w Skale.
Z pieczywa najbardziej okazałe i smaczne były chleby, które też
wygrały w plebiscycie:
- chleb zabierzowski Piekarni Rafapol z Zabierzowa
- chleb zakopiański Piekarni B.A. Madej z Krakowa .
Plebiscyt Półfinału
Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krakowie następujących kategoriach zdobyli:
- Ekologiczne Przysmaki Lucyna Gaweł z Woli Batorskiej,
- Produkt pieczone pierożki z zielonym nadzieniem i czarnuszką,
- Tradycyjne Specjały Mateusz Morawski z Krakowa za Małopolski miód spadziowy,
- Smakołyki z Legendą Firma Cukiernicza Melba z Krzeszowic za lody maślankowe z wiśniami,
- Produkt pieczone pierożki z zielonym nadzieniem i czarnuszką,
- Tradycyjne Specjały Mateusz Morawski z Krakowa za Małopolski miód spadziowy,
- Smakołyki z Legendą Firma Cukiernicza Melba z Krzeszowic za lody maślankowe z wiśniami,
- Jak u Mamy Kolo Gospodyń Wiejskich Zręczyce za Paruchy.
Wyniki konkursu
krakowskiego półfinału:
- Grand Prix Firma Cukiernicza Melba z Krzeszowic za Tradycyjne lody maślankowe z wiśniami,
- Wyróżnienie Firma Gawor z Podstolic koło Wieliczki za Kiełbasę piaszczańską z kija
- Wyróżnienie Piekarnia Rafapol z Zabierzowa za Krakuski z solą.
- Grand Prix Firma Cukiernicza Melba z Krzeszowic za Tradycyjne lody maślankowe z wiśniami,
- Wyróżnienie Firma Gawor z Podstolic koło Wieliczki za Kiełbasę piaszczańską z kija
- Wyróżnienie Piekarnia Rafapol z Zabierzowa za Krakuski z solą.
Imprezy
tego typu to najlepsza promocja małopolskich wyrobów jak też potraw regionalnych.
Producenci najlepszych regionalnych produktów żywności powinni być nagradzani
oraz promowani w różnych wydawanych folderach jak też w internecie.
Natomiast
na krakowskim półfinale w tym roku brakowało na stoisku Departamentu
Turystyki,
Sportu i Promocji Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie podstawowych materiałów promujących
Małopolskę czy Kraków.
Oczywiście za organizacje
Krakowskiego Półfinału należy się pochwała menadżerowi Pani Magdalenie Gdowskiej z Urząd
Marszałkowski Województwa Małopolskiego. No cóż z powodu trudności finansowych
organizatora i tak nie była zła organizacja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz