Szkoda, że Warszawskie XVIII
Targi Turystyki i Wypoczynku
przeszły do historii. Impreza trwała w dniach 19 - 21 kwietnia i składała się z trzech imprez: Targi Turystyki Lato 2013, II Targi Regionalia, Targi Agroturystyczne.
przeszły do historii. Impreza trwała w dniach 19 - 21 kwietnia i składała się z trzech imprez: Targi Turystyki Lato 2013, II Targi Regionalia, Targi Agroturystyczne.
Impreza od lat przyciąga
wielu zainteresowanych letnim wypoczynkiem w Polsce i zagranicą. W tym roku
kolejny raz pobity został rekord wystawców, którzy wystawiali się na tej
imprezie i było ich ponad 500.
W śród wystawców i ofert
spotkać można było propozycje na stoisku Czarnogóry, Dominikany, Filipin, Kuby,
Litwy, Norwegii, Tunezji, Węgier. Niestety brak było stoiska oraz ofert
wypoczynku z Czech i Słowacji.
Jak można było zaobserwować
coraz większe zainteresowanie jest ofertami wypoczynku na terenie Polski. Takie
regiony jak: lubelskie, łódzkie; z małopolskiego: Krynicy, nowosądeckie, Rabki,
suskie, Szczawnicy, tarnowskie, tatrzańskie; mazowieckie, pomorskie, śląskie,
świętokrzyskie, warmińsko - mazurskie, wielkopolskie, zachodnio - pomorskie
prezentowały ofert tak dla indywidualnych wczasowiczów jak też skierowane dla
rodzin z małymi dziećmi.
Kolejnym tematem imprezy
były II Targi Regionalia, które kolejny raz zdały egzamin i były pod
patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co ciekawe prezentowana
była głównie ekologiczna bez dodatków polska żywność. Co nie oznacza, że nie
były oferty z Belgii, Bułgarii
Przechodząc pomiędzy 220
stosikami z ofertami produktów regionalnych trudno było się oprzeć degustacji
licznych regionalnych smakowitości jak np. kiełbasa i szynka swojska z pod
krakowsko - wielickich Podstolic, wędzonego węgorza z jezior pod olsztyńskich,
oscypków i serów tatrzańskich, herbaty tarnowianki z okolic Tarnowa, miodu z
pasieki Bartnika Mazurskiego jak też wielu innych przysmaków .
Następnym działem były Targi
Agroturystyka. W tej grupie spotkać można było oferty wypoczynku bez
zbędnego balastu, obciążeń atmosferą hotelowego gwaru. Agroturystyka ma swoją atmosferę przebywania bezpośredniego
obcowania z naturą, co dla wielu mieszczuchów ze smogowych miast ma wielkie
znaczenie tak dla zdrowia jak też psychiki.
Kolejnym pozytywnym
elementem takiego wypoczynku, jest możliwość bezpośredniej styczności z naturą,
zwierzętami gospodarskimi, a przedewszyskim posiłki wykonane bezpośrednio przez
gospodarzy z świeżej nie skażonej żywności, bez elementów Eeeee.
Imprezą towarzyszącą było
Forum Przewodników turystycznych. Niestety obecne zmiany prawne nie zawsze
pozytywnie będą miały wpływ na usługi przewodnickie.
Tylko odpowiednio
wykształcona oraz posiadająca predyspozycje w tym zawodzie kadra, może zapewnić
na wysokim poziomie świadczenie usług przewodnickich. To właśnie przewodnik
jest promotorem danego regiony, a zarazem w sposób fachowy przekaże informacje
turyście.
Niestety to tylko fragmenty
jaki mogę opisać w swoich wspomnieniach targowych. Tam trzeba był być i
degustować regionalne jadła. Kolejna tego typu impreza w Warszawie w kwietniu
2014 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz