Uniwersytet Rolniczy w
Krakowie gościł w dniach 13 - 14 kwietnia XVI Małopolską Giełdę
Agroturystyczną i Targi Ogrodnicze. Co roku przy alei 29 Listopada rolnicy
z Małopolski oraz innych regionów przedstawiają swoje ekologiczne oferty.
Zadaniem XVI
Małopolskiej Giełdy Agroturystycznej była promocja turystyki na
terenach wiejskich. Głównymi odbiorcami tego typu wypoczynku będą głównie
mieszkańcy aglomeracji miejskich nie tylko z Małopolski czy Krakowa.
Głównymi organizatorami byli: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Małopolska Izba Rolnicza,
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Centrum Doradztwa Rolniczego o/Kraków,
Stowarzyszenia Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne oraz Góralskie Stowarzyszenie
Agroturystyczne.
W
giełdzie uczestniczyło ponad 60 wystawców nie tylko z małopolski, a nawet
lubelskiego. Cala impreza podzielona była na: Giełdę Agroturystyczną, Targi
ogrodnicze, występy regionalnych zespołów artystycznych.
Natomiast
sama Giełda Agroturystyczna reprezentowała głównie oferty:
-
agroturystykę czyli oferty wypoczynku na czystym świeżym powietrzu w
czystych ekologicznych miejscach, gdzie najczęściej gospodarze są też
producentami zdrowej żywności,
- rękodzieło
artystyczne - najczęściej wykonywane z ekologicznych czystych materiałów, a
zarazem reprezentujące poszczególne regionalne kultury,
- potrawy regionalne -
w większości są wyprodukowane z produktów jakie wyhodował rolnik i wykonał
rzemieślnik.
Takimi produktami
przykładowo są: swojskie kiełbasy, potrawy z ryb, smaczne zupy wykonane z
regionalnych produktów, oscypki oraz inne produkty z mleka owczego i koziego,
nalewki.
Produkty wykonywane są na
tradycyjnych zasadach i recepturach. Jako przykład Gospodarstwo Agroedukacyjne U
DAJANY w wiosce Jastrzębie z woj. małopolskiego, którego właścicielami są
Danuta i Leonard Kostrzyńscy.
Prowadzone przez nich
gospodarstwo znajduje się na terenie Ciężkowicko - Rożnowskiego Parku
Krajobrazowego w jednej z najpiękniejszych gmin województwa małopolskiego.
Przykładowa oferta tego
gospodarstwa to:
- uczestniczenie przy wypieku
chleba od samego początku tj. zarabiania zaczynu po wypiek na kapuścianych
liściach w piecu, a potem świeżo upieczonego pieczywa jego konsumpcja,
- konsumpcja zakiszonej
kapusty i ogórków przez gospodarzy,
- przygotowanie herbaty na
ziołach z uprawy gospodarstwa,
- posiłki przygotowane z
własnych produktów i reprezentujące kuchnie staropolską oraz z wiejskich
produktów jak masło, ser, mleko, własne wędliny itp. wykonane z idealnie
czystych ekologicznie towarów,
- bezpośredni kontakt turysty
ze zwierzętami gospodarczymi między innymi można obserwować jak żyją kozy i
inne hodowane zwierzęta.
Okolice wsi Jastrzębia słyną
z najsmaczniejszej, tradycyjnej polskiej żywności.
Szanujący się gospodarz
prowadzących agroturystykę, dba o turystę bo wie, że mile spędzony wypoczynek przez wczasowicza to najlepsza
promocja. Coraz częściej tego typu gospodarstwa są
przystosowane do przyjęcia osób niepełnosprawnych.
Targi Ogrodnicze reprezentowane były przez produkty szkółkarskie, nasiennicze, nawozowy. Osobnym działem
były firmy zajmujące się projektowaniem ogrodów oraz zajmujących się
dystrybucją profesjonalnego sprzętu ogrodniczego
Obok degustacji pysznych i
smacznych potraw regionalnych odbył się konkurs i występy zespołów
folklorystycznych reprezentujące między innymi folklor góralski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz