Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 grudnia 2013

Małopolski Wigilijny Smak


Stoisko wędliniarskie z legendarnych Podstolic Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków 

  W piątek 20 grudnia na Rynku Głównym w Krakowie u stóp pomnika Adama
  Mickiewicza ruszył trzech dniowy kiermasz co rocznych Małopolskich smaków
  przydatnych na wigilijny i świąteczny stół. W dodatku bez konserwantów.

 Ze sceny pod krakowskim Ratuszem życzenia dla mieszkańców i turystów
 życzenia przesłali:
- Pan Wojciech Kozak Wicemarszałek Województwa Małopolskiego
- Pan Andrzej Harężlak Wicewojewoda Małopolski
- Pani Róża Gräfin von Thun und Hohenstein Poseł w UE

Na kilkunastu stoiskach zaprezentowano świeże produkty, które są znane nie tylko w małopolscy. Kiermasz nie mógł się odbyć bez takich między innymi  produktów jak:

- prosto z Podhala oscypki owcze, a nie jakieś podróby,
- wędliny Firmy Gawor z pod wielickich Podstolic, które czuć były, że wędzono na drewnie a nie sztucznie,
- wędliny z pod krakowskich Liszek gdzie powstaje oryginalna kiełbasa lisiecka,
- ekologiczne miody z małopolskich pasiek,
- jaja od kur z wolnego wybiegu,
- pieczywo z naturalnych produktów bez dodatków EEEE.

Tradycyjnie w imieniu Poczty Polskiej stoisko wystawił Urząd Pocztowy Kraków 1 z ul. Westerplatte w Krakowie. Na stoisku obok świątecznych kartek, można było zakupić numizmaty, filatelistyczne bestsellery. Dodatkowo na miejscu była skrzynka pocztowa i bez biegania na pocztę można było wysyłać życzenia i wszelką korespondencje.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz