Poniedziałek 5
września w podziemiach Kopalni Soli w Wieliczce - 22 producentów tradycyjnej żywności z całej
Małopolski otrzymało certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska.
Zdjęcia chroni prawo autorskie.
Małopolskie dziedzictwo kulturowe to też dziedzictwo
kulinarne, które posiada wiele unikatowych produktów żywnościowych związanych z
naszym regionem.
Tylko w naszym regionie mamy
zarejestrowanych 174 produkty tradycyjne jak też 11 produktów regionalnych
z 38 w całej Polsce. Możemy to zawdzięczać dzięki lokalnym
producentom, którzy dbają o jakość i tradycję produkcji produktów przechodzącą
z pokolenia na pokolenie.
Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak w swoim
przemówieniu do zebranych nie krył też swojego zadowolenia z faktu, że
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska rozwija i skupia coraz większą
liczbę członków.
W ubiegłym roku jej pierwszymi uczestnikami zostało 12 producentów
naturalnych i ekologicznych produktów, charakterystycznych dla naszego
regionu. Jednak z racji tego, że członkostwo w sieci przyznawane jest
na rok, również oni odebrali nowe certyfikaty uczestnictwa. Wśród
„starych-nowych” członków sieci znaleźli się:
1. PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej
3. Tłocznia Owoców „Pawłowski”, Antoni Marcin Pawłowski
4. Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik Sp. z o.o.” – Restauracja Bartna Chata
5. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel
6. Winnica Zadora
7. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor
8. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
9. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J.
10. Łukasz Molek „Fasolowe Królestwo” (dawniej: Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek)
11. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”
12. Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej
3. Tłocznia Owoców „Pawłowski”, Antoni Marcin Pawłowski
4. Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik Sp. z o.o.” – Restauracja Bartna Chata
5. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel
6. Winnica Zadora
7. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor
8. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
9. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J.
10. Łukasz Molek „Fasolowe Królestwo” (dawniej: Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek)
11. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”
12. Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.
Dzięki udostępnieniu przez Biuro Prasowe Małopolskiego Urzędu
Marszałkowskiego przedstawiam ważne informacje. Cytuje…Na początku sierpnia
Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego zdecydowała
rozszerzenie sieci o kolejnych dziesięciu producentów:
1. Obiekt Pasterski „Bacówka u Jancoka”
- położony jest na skraju Tatrzańskiego Parku Narodowego, w Brzegach
na polanie Karpęciny. Można tu spróbować m. in. oscypków, bundza, bryndzy
podhalańskiej, gołki czy też żętycy.
2. Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa – firma zlokalizowana jest w Brzegach i prowadzi działalność agroturystyczną oraz hodowlaną, głównie krów i owiec. To właśnie podtrzymanie i zachowanie tradycji kultury pasterskiej Podhala jest głównym celem rodziny Rzepków.
3. Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz
– potwierdzeniem jakości wytwarzanej w gospodarstwie żywności jest
posiadany nieprzerwanie od 2005 roku certyfikat ekologiczny, wydawany corocznie
przez firmę certyfikującą AGRO Bio Test w Warszawie. Potwierdzają to też
wyniki badań próbek żywności, w których nie znaleziono śladów obecności
środków ochrony roślin, których w gospodarstwie nie stosuje się od 2000
roku.
4. Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys (Schronisko Dobrych Myśli)
– zajmuje się prowadzeniem bufetu gastronomicznego w Schronisku Dobrych
Myśli w Jamnej oraz usługami z zakresu turystyki i rekreacji.
5. „Chatka Włóczykija” Gospodarstwo Agroturystyczne Adama
Gancarka – właściciel pasjonuje się regionalną kuchnią oraz wykorzystaniem
produktów lokalnych. Oprócz tego zabiega o promocję turystyki na Pogórzu
Rożnowskim.
6. Firma Produkcyjno – Handlowo - Usługowa „Spiżarnia
Doliny Karpia” s.c. – podstawą jej działalności jest przetwórstwo ryb
hodowanych na terenie Doliny Karpia. Wbrew pozorom karp nie jest jedynym
gatunkiem oferowanym przez firmę – spotkać można też: amura, tołpygę, suma,
lina, jesiotra i pstrąga.
7. Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy
- obecnie liczy 260 rodzin pszczelich rozmieszczonych w ośmiu
pasiekach na terenie Pogórza Wielickiego, Wiśnickiego i Beskidu Wyspowego.
Obecni właściciele są drugim pokoleniem pszczelarzy w rodzinie, pierwsze
pasieki założyli w 1977 roku.
8. Minerale – Miernik Sp. J. – z firmą łączy się
historia dwóch pokoleń – matki i córki – które dbają, aby Stary Dom
Zdrojowy był miejscem wyjątkowym w Wysowej - Zdroju i w Beskidzie
Niskim i w przyszłości dorównał popularnością swojemu krynickiemu
odpowiednikowi. Póki co obie panie rozpieszczają swoich klientów specjałami
kuchni galicyjskiej, w której królują grzyby, z prawdziwym skarbem
lasów Beskidu Niskiego na czele - rydzem.
9. Uzdrowisko Wysowa S.A. – to ponad półwieczna historia
leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji oraz produkcja wód mineralnych,
leczniczych i smakowych.
10. Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny
i Bolesława Bobaków – znajduje się w Zębie – najwyżej położonej
miejscowości w Polsce, na trudnym terenie w pobliżu Gubałówki. Od
2004 roku jest to gospodarstwo ekologiczne, nastawione na produkcję mleka
krowiego oraz żywca cielęcego i wołowego.
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede
wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej,
ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska
jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK),
która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów,
sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie
i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów.
Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak
jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej
i regionalnej.
(zdjęcia chroni
prawo autorskie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz