Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 10 czerwca 2012

Półfinał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku


3 czerwca ruszyła 8 edycja konkursu „Małopolski Festiwal Smaku”. W dniach 9 - 10 czerwca na krakowskim placu Wolnica w dzielnicy Kazimierz odbyły się uroczystości Święta chleba i krakowski półfinał Festiwalu smaku.

Po uroczystym otwarciu przez władze małopolski i Miasta Krakowa muzycznie uświetniła orkiestra dęta Kopalni Soli Wieliczka. To było wielkie dwudniowe wielkie święto kulinarne bez chemicznych uzdatniaczy.

Ach co to nie było tam na stoiskach: kiełbasy od Gawora z Podstolic k/Wieliczki, chleb prądnicki, którego waga dochodzi nawet do 8 kg, wina z podkrakowskich winnic. Krakowski Herbapol prezentował swoje ziołowe i owocowe zdrowe produkty.

Kopalnia soli w Wieliczce obok swojego turystycznego waloru na stoisku przedstawiła produkty z ubocznej produkcji jeszcze na niewielką skale wydobywanej soli. Cukiernicy na oczach widzów produkowali i potem piekli torty z herbem małopolski. 

Jak się okazuje w rejonie Krakowa na mniejsza skale produkuje się po gospodarsku oleje z różnych owoców.

Dodatkową atrakcją będzie też konkurs kulinarny, w którym zmierzą się profesjonalni kucharze z kołami wiejskimi z Dobczyc i Igołomi. Ich zadaniem będzie przygotowanie potrawy na bazie chleba nawiązując do Święta Chleba.

Gospodyniami  imprezy były P. Magda Gdowska z Departamentu Promocji Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego i P. Joanna Jakubowska z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego w Krakowie.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim) i ( CC )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz