3 czerwca ruszyła 8 edycja konkursu „Małopolski Festiwal Smaku”. W dniach 9 - 10 czerwca na krakowskim placu Wolnica w dzielnicy Kazimierz odbyły się uroczystości Święta chleba i krakowski półfinał Festiwalu smaku.
Po uroczystym otwarciu przez władze małopolski i Miasta Krakowa muzycznie uświetniła orkiestra dęta Kopalni Soli Wieliczka. To było wielkie dwudniowe wielkie święto kulinarne bez chemicznych uzdatniaczy.
Ach co to nie było tam na stoiskach: kiełbasy od Gawora z Podstolic k/Wieliczki, chleb prądnicki, którego waga dochodzi nawet do 8 kg, wina z podkrakowskich winnic. Krakowski Herbapol prezentował swoje ziołowe i owocowe zdrowe produkty.
Kopalnia soli w Wieliczce obok swojego turystycznego waloru na stoisku przedstawiła produkty z ubocznej produkcji jeszcze na niewielką skale wydobywanej soli. Cukiernicy na oczach widzów produkowali i potem piekli torty z herbem małopolski.
Jak się okazuje w rejonie Krakowa na mniejsza skale produkuje się po gospodarsku oleje z różnych owoców.
Dodatkową atrakcją będzie też konkurs kulinarny, w którym zmierzą się profesjonalni kucharze z kołami wiejskimi z Dobczyc i Igołomi. Ich zadaniem będzie przygotowanie potrawy na bazie chleba nawiązując do Święta Chleba.
Gospodyniami imprezy były P. Magda Gdowska z Departamentu Promocji Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego i P. Joanna Jakubowska z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego w Krakowie.
(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim) i ( CC )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz