W hali przy ul. Centralnej w
Krakowie targi Horeca - Gastrofood - Enoexpo już przeszły do historii.
Od 14 listopada przez trzy dni na stoiskach królowała kawa, wino, nowoczesne
urządzenia gastronomiczne, regionalne potrawy i wina z całego świata.
Za dwa lata już w nowym gmachu EXPO Kraków odbywać
będą Targi Horeca. Będą większe możliwości wyeksponowania najlepszych
światowych marek produktów, żywnościowych, kawy, wina, a także urządzeń dla
gastronomii.
Historyczne już tego roczne Horeca - Gastrofood - Enoexpo
pokazały, że jest duży popyt na tego typu imprezy w Krakowie. Co prawda
internet konkuruje z targami, ale co innego oglądać na ekranie, a co innego
dany towar bezpośrednio mieć możliwość sprawdzić. Szczególnie w produktach
spożywczych obok poznania oryginalnych artykułów należy też poznać po przez
degustacje walory zapachowe i smakowe.
Należy zaznaczyć, że Targi Wina Enoexpo w Krakowie to
obecnie jedyna tego typu profesjonalna impreza w Polsce promująca między innymi
też nowe nasze krajowe winnice oraz produkcję winiarską. Impreza odbyła się na 124 stoiskach oraz liczne
degustacje wysokiej klasy gatunków win.
Na imprezę przybyli
producenci win z Polski jak Winnice Cieplickie, Winnice Lubuskie, Piwnice
dworskie z Korczyna, czy Pasieka z Tomaszowa Mazowieckiego. Licznie swoje
produkty oferowali winiarze, z Anglii, Armenii, Czech, Gruzji, Hiszpanii,
Francji, Maroka, Portugalii, Słowacji, Słowenii, Węgier, Włoch.
Można było nie tylko
porównać oferty producentów i importerów, ale także zapoznać się z nowymi
markami win oraz zawrzeć korzystne kontrakty handlowe.
Kolejnymi stoiskami, które
były oblegane to związane z kawą, swojskimi wędlinami wyprodukowanymi między innymi w podkrakowskich Podstolicach.
Ciekawe było stoisko Stowarzyszenia Na Śliwkowym szlaku z małopolskiej Iwkowej. Eksponowano nie tylko suszone śliwki, ale jabłka i
grusze jak też produkty z tych przysmaków.
Do ciekawych imprez należy
też zaliczyć pokazy jak zrobić smaczna kawę i estetycznie podać konsumentowi.
Ale jednak najbardziej oblegane były szkolenia dla pracowników kawiarń i
restauratorów, jak otworzyć i prowadzić kawiarnie aby nie zbankrutować. Ważna
jest umiejętność wykonania według
najnowsze mody deserów kawowych, przedstawiano jakie kawy są najsmaczniejsze.
Kolejnym przykładem dobrej
roboty targów było, że młodzież z licznych krakowski szkół gastronomicznych w
ramach lekcji praktycznej nauki zawodu uczestniczyła w pokazach i szkoleniach
gastronomicznych.
Na 7 tyś. m2 kwadratowych (
w nowej siedzibie będzie ponad 13 tyś. m2 ) uczestniczyło prawie 280
wystawców. A ilu odwiedziło osób targi to dokładnych danych jeszcze brak ale
szacuje się na kilkadziesiąt tysięcy .
(zdjęcia są chronione prawem
autorskim)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz