Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 19 listopada 2012

Targi Horeca - Gastrofood - Enoexpo


W hali przy ul. Centralnej w Krakowie targi Horeca - Gastrofood - Enoexpo już przeszły do historii. Od 14 listopada przez trzy dni na stoiskach królowała kawa, wino, nowoczesne urządzenia gastronomiczne, regionalne potrawy i wina z całego świata.

Za dwa lata już w nowym gmachu EXPO Kraków odbywać będą Targi Horeca. Będą większe możliwości wyeksponowania najlepszych światowych marek produktów, żywnościowych, kawy, wina, a także urządzeń dla gastronomii.

Historyczne już tego roczne Horeca - Gastrofood - Enoexpo pokazały, że jest duży popyt na tego typu imprezy w Krakowie. Co prawda internet konkuruje z targami, ale co innego oglądać na ekranie, a co innego dany towar bezpośrednio mieć możliwość sprawdzić. Szczególnie w produktach spożywczych obok poznania oryginalnych artykułów należy też poznać po przez degustacje walory zapachowe i smakowe.

Należy zaznaczyć, że Targi Wina Enoexpo w Krakowie to obecnie jedyna tego typu profesjonalna impreza w Polsce promująca między innymi też nowe nasze krajowe winnice oraz produkcję winiarską. Impreza odbyła się na 124 stoiskach oraz liczne degustacje wysokiej klasy gatunków win.

Na imprezę przybyli producenci win z Polski jak Winnice Cieplickie, Winnice Lubuskie, Piwnice dworskie z Korczyna, czy Pasieka z Tomaszowa Mazowieckiego. Licznie swoje produkty oferowali winiarze, z Anglii, Armenii, Czech, Gruzji, Hiszpanii, Francji, Maroka, Portugalii, Słowacji, Słowenii, Węgier, Włoch.

Można było nie tylko porównać oferty producentów i importerów, ale także zapoznać się z nowymi markami win oraz zawrzeć korzystne kontrakty handlowe.

Kolejnymi stoiskami, które były oblegane to związane z kawą, swojskimi wędlinami wyprodukowanymi  między innymi w podkrakowskich Podstolicach. Ciekawe było stoisko Stowarzyszenia Na Śliwkowym szlaku z małopolskiej Iwkowej. Eksponowano nie tylko suszone śliwki, ale jabłka i grusze jak też produkty z tych przysmaków.

Do ciekawych imprez należy też zaliczyć pokazy jak zrobić smaczna kawę i estetycznie podać konsumentowi. Ale jednak najbardziej oblegane były szkolenia dla pracowników kawiarń i restauratorów, jak otworzyć i prowadzić kawiarnie aby nie zbankrutować. Ważna jest umiejętność  wykonania według najnowsze mody deserów kawowych, przedstawiano jakie kawy są najsmaczniejsze.

Kolejnym przykładem dobrej roboty targów było, że młodzież z licznych krakowski szkół gastronomicznych w ramach lekcji praktycznej nauki zawodu uczestniczyła w pokazach i szkoleniach gastronomicznych.

Na 7 tyś. m2 kwadratowych ( w nowej siedzibie będzie ponad 13 tyś. m2 ) uczestniczyło prawie 280 wystawców. A ilu odwiedziło osób targi to dokładnych danych jeszcze brak ale szacuje się na kilkadziesiąt tysięcy .

(zdjęcia są chronione prawem autorskim)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz