Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 30 maja 2013

Krakowska inauguracja IX Festiwalu Małopolski Smak


W sobotę 9 czerwca na krakowskim placu Wolnica tradycyjnie rozpocznie się inauguracja „IX Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Organizatorem tradycyjnie jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie.

Organizatorzy przedstawiają program imprez IX Małopolskiego Festiwalu Smaku:

Inauguracja 8 - 9 czerwca - Kraków, plac Wolnica
16 czerwca - Tarnów, Rynek
23 czerwca - Wadowice, Rynek
30 czerwca - Oświęcim, plac przy OCK
7 lipca - Miechów, Mały Rynek
14 lipca - Nowy Targ, Rynek
21 lipca - Nowy Sącz, Rynek
Finał imprezy
24-25 sierpnia - Kraków, plac Wolnica

Obecnie na małopolskiej liście produktów regionalnych są: kapusta charsznicka, karp po zatorsku, kiełbasa krakowska i lisiecka, kremówka papieska, kwaśnica, miody, obwarzanek krakowski, oscypek - bundz - bryndza - żętyca, sól z Wieliczki i Bochni.

Założenia promocji przysmaków z regionu małopolski powstały w 2003 roku. Właśnie w tym roku powstała mapa „Małopolskie przysmaki”, na niej umieszczono rozpoznawalne i znane marki produktów spożywczych.

Rok 2004 stał się początkiem Festiwalu Małopolskiego Smaku oraz opracowano logo imprezy. W 2005 roku odbyły się tylko dwa półfinałowe kiermasze: Zakopanem i Tarnowie. Natomiast finał  z wielkim kiermaszem w Krakowie.

Tradycyjnie managerem Festiwalu Małopolskiego Smaku jest Pani Magdalena Gdowska z Departament Turystyki, Sportu i Promocji Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz