W sobotę 9 czerwca na
krakowskim placu Wolnica tradycyjnie rozpocznie się inauguracja „IX
Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Organizatorem tradycyjnie jest Urząd Marszałkowski
Województwa Małopolskiego w Krakowie.
Organizatorzy przedstawiają
program imprez IX Małopolskiego Festiwalu Smaku:
Inauguracja 8 - 9 czerwca -
Kraków, plac Wolnica
16 czerwca - Tarnów, Rynek
23 czerwca - Wadowice, Rynek
30 czerwca - Oświęcim, plac
przy OCK
7 lipca - Miechów, Mały
Rynek
14 lipca - Nowy Targ, Rynek
21 lipca - Nowy Sącz, Rynek
24-25 sierpnia - Kraków,
plac Wolnica
Obecnie na małopolskiej
liście produktów regionalnych są: kapusta charsznicka, karp po zatorsku,
kiełbasa krakowska i lisiecka, kremówka papieska, kwaśnica, miody, obwarzanek
krakowski, oscypek - bundz - bryndza - żętyca, sól z Wieliczki i Bochni.
Założenia promocji
przysmaków z regionu małopolski powstały w 2003 roku. Właśnie w tym roku
powstała mapa „Małopolskie przysmaki”, na niej umieszczono rozpoznawalne i
znane marki produktów spożywczych.
Rok 2004 stał się początkiem
Festiwalu Małopolskiego Smaku oraz opracowano logo imprezy. W 2005 roku odbyły
się tylko dwa półfinałowe kiermasze: Zakopanem i Tarnowie. Natomiast finał z wielkim kiermaszem w Krakowie.
Tradycyjnie managerem
Festiwalu Małopolskiego Smaku jest Pani Magdalena Gdowska z Departament Turystyki, Sportu i
Promocji Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie.
(zdjęcia
i materiał jest chroniony prawem autorskim)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz